Posicionament d'organitzacions de la societat civil davant la involució de la política penitenciària

L'ACPSM-AEN Catalunya s'ha adherit al "Comunicat en Relació als Drets De Les Persones Preses als Centres Penitenciaris de Catalunya", juntament amb altres organitzacions de la societat civil, per denunciar la involució de la política penitenciària a Catalunya.


Les persones privades de llibertat són un col·lectiu especialment vulnerabilitzat i al que 
li és especialment difícil alçar la seva veu per a fer denúncia pública de les vulneracions dels seus drets. La manca de drets de participació política (drets de sindicació i associació) augmenten aquesta vulnerabilització. Aquestes restriccions no poden ser llegides només com una problemàtica particular o com un context excepcional, sinó com una erosió dels drets col·lectius i com un preludi de la seva implementació a cada cop més sectors socials.

En aquests darrers dos anys es constaten cinc tendències molt greus als centres penitenciaris catalans: increment significatiu de les morts a presons, increment pronunciat dels suïcidis, greus problemes de salut mental, augment de l'ús de contencions mecàniques i aplicació reiterada de l'aïllament com a mitjà coercitiu.

Les entitats que subscrivim el present comunicat, volem manifestar:

1. El nostre rebuig envers aquesta manera de fer institucional, que erosiona el sistema democràtic i la pròpia legitimitat de la Conselleria de Justícia, i alhora dificulta l’acostament de posicions en una matèria com és la de la privació de llibertat, sobre la que romanen vigents obligacions internacionals que no es poden deixar de complir.

2. L’anunci d’una nova etapa d’aliança entre les entitats en defensa dels drets de les persones privades de llibertat i d’altres lluites germanes que s’entrecreuen, com són el moviment antiracista, el moviment en defensa dels drets de les persones amb afectacions de salut mental i el moviment en defensa dels drets tecnològics, per fer un front conjunt de denuncia social de les mesures de restricció de drets que ens afecten de forma transversal.

3. La necessitat urgent de promoure un debat ciutadà per a fomentar un canvi de mentalitat sobre les finalitats dels centres penitenciaris i el compromís que comporta
pel Govern de Catalunya i totes les administracions responsables.

El comunicat ha estat presentat avui en roda de premsa, i es pot veure al següent enllaç:

Roda de premsa
El comunicat complet es pot descarregar al següent enllaç:

Comunicat.pdf