Comunicat sobre les accions que l'ACPSM-AEN inicia davant la crisi sanitària

Apreciats socis i sòcies,

Fa uns dies ens comunicàvem amb vosaltres en aquests primers moments de la crisi sanitària desitjant-vos salut a vosaltres i al vostre entorn. També eren paraules per avançar el nostre compromís de treball enfront del que estem vivint.

En aquest context d'excepcionalitat s'estan prenent decisions que comporten la reorganització dels serveis i la forma d'atendre. Això implica canvis que afecten de manera profunda als professionals i a la tasca que fem: horaris de cap de setmana, augment d'hores, difuminació entre els horaris de treball i personals, mobilitat entre serveis depenent de les contingències a cada entitat, l'adaptació continuada a una reconfiguració dels serveis extrema i canviant, una implementació forçada de les noves tecnologies sense una adequada dotació dels recursos materials necessaris, etc. Tot això sense, moltes vegades, disposar dels materials de protecció adequats i sense aclarir les condicions retributives. Com a associació de professionals ens preocupa que les situacions d'excepcionalitat es converteixin en la norma. Creiem que els esforços extraordinaris dels professionals s'han de compensar adequadament i no afavorir la precarització i la devaluació de la nostra feina i de les condicions en les quals es duu a terme. Entenem que la solidaritat passa per la defensa d'un sistema públic de salut ben dotat de recursos humans i materials i pel respecte i valoració dels professionals que hi treballen per tal d'exercir una atenció de qualitat.

Per tot això, hem decidit emprendre un seguit d'accions que us volem transmetre per tal d'animar-vos a participar.

1. En l'àmbit estatal hem conformat un grup de treball que analitza l'impacte de la pandèmia de coronavirus en la salut mental de la població i del conjunt de serveis de la xarxa pública de salut mental. Aquest grup de treball ja ha iniciat la tasca.

2. Donada la particularitat de cada territori pensem que és important crear un grup de treball amb socis/es de Catalunya per descriure i reflexionar sobre els efectes de la crisi sanitària en la salut mental col·lectiva, en el model d'atenció en la xarxa pública, en la tasca directa dels professionals, etc. Es tracta d'un grup obert als socis, amb reunions per vídeo-conferència i freqüència, probablement, mensual. És molt important la diversitat territorial i de professions. Per participar podeu enviar un e-mail a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. La primera reunió està prevista pel dilluns 27 d'abril, de 18:00 a 20:00 hores.

3. Hem creat una bústia "Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.". Estem molt interessats en la vostra experiència i la vostra opinió sobre aquelles situacions que esteu vivint als entorns professionals, tant aquelles que valoreu que ajuden a atendre millor com, al contrari, aquelles situacions que us afecten, preocupen i considereu que cal compartir per trobar respostes col·lectives.

Un dels nostres objectius és ser capaços de transmetre a les administracions allò que és rellevant per a l'assistència, pels professionals i pels equips que la desenvolupem. Treballarem per incrementar el diàleg amb l'administració pública, tant amb el Departament de Salut mental i Addiccions, com amb l'Ajuntament de Barcelona. Tot i que ja tenim canals d'interlocució establerts, pensem que la situació actual requereix una major col·laboració i diàleg.

Pensem que la nostra veu com a professionals és més indispensable que mai. Anima't a participar.

Rebeu la nostra càlida salutació,

ACPSM-AEN
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.