Comunicat per la crisi sanitària

Benvolguts socis i sòcies, 

Desitgem que tan vosaltres com els vostres estigueu bé de salut en aquestes circumstàncies tan excepcionals que estem vivint. Aquest comunicat l’escrivim sota l’impacte que està causant la pandèmia del coronavirus en el nostre país i a tot el món. Tot just iniciem la segona setmana de l’estat d’alarma decretat pel govern i encara no hem pogut comprovar l’efecte d’aquestes mesures. Entretant, constatem en el dia a dia l’increment de contagis i de mortalitat causades pel virus. Podem empatitzar amb el dolor de les persones afectades i dels seus familiars, el dolor de no estar al costat físicament de les persones estimades, i en aquells casos més greus, el dolor de no poder acomiadar-se, circumstàncies impensables que dificulten el dol.

Aturar la pandèmia requereix d’un esforç enorme, mai viscut per nosaltres. L’eina principal per assolir la reducció dels contagis és el confinament social i seguir les recomanacions preventives. És una prova molt dura per la població, una prova dura per a tots, haver d’estar allunyats físicament dels nostres vincles i tenir la nostra llibertat tan restringida. Però és especialment més difícil per aquelles persones en situació social de major fragilitat.

Tot i que en els darrers dies constatem la major mobilització de recursos materials i humans en dècades, preocupa el desbordament dels serveis sanitaris i el risc per a la salut dels seus professionals. No estàvem preparats per respondre a aquesta emergència en un context social i sanitari en el que tot just ens començàvem a recuperar de l’anterior crisi del 2011 que va significar importants retallades en el conjunt de serveis de salut pública.

Com no podria ser d’una altra manera, estem pendents i preocupats dels nostres companys sanitaris que amb entrega des de primera línia estan abocant tot el coneixement i energia per curar i cuidar als malalts. Ens preocupa el grau d’exposició físic i mental. És imprescindible que les autoritats competents garanteixin el conjunt de mitjans de protecció. Sabem de la repercussió en salut mental dels estressors que estan afrontant i per això valorem les accions de reconeixement i gratitud de la població, així com el conjunt d’iniciatives des de diverses institucions per donar suport psicològic als professionals sanitaris (veure la pàgina web).

Som conscients del gran impacte emocional i social de tot el que s’està vivint. Ens preocupen els efectes psicològics d’un llarg confinament i la repercussió d’aquesta crisi humana i econòmica en les condicions de vida de les persones, especialment en els col·lectius amb major vulnerabilitat psíquica i social. Sabem que caldrà molt treball, temps i suport per a cicatritzar aquestes ferides, des de la Junta estem compromesos a contribuir amb el nostre gra de sorra per la cura i recuperació de la salut mental entesa de forma integral i comunitària. Per això, ara mateix, estem valorant diverses iniciatives que esperem concretar i fer-vos saber ben aviat. Ens interessa molt les vostres propostes i col·laboració, per això us animem a que contacteu amb nosaltres mitjançant el mail de l’associació (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.).

Una abraçada virtual i fins aviat,
Junta ACPSM-AEN